groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

plat dak renoveren

Plat dak vernieuwen bij een renovatie

Staat een plat dak vernieuwen ook hoog op jouw prioriteiten lijstje? Herstel jij een bestaand dak of moet je een dak helemaal vanaf 0 (opnieuw) opbouwen? Lees dan de volgende stappen goed door zodat jij een plat dak vernieuwen een fluitje van een cent wordt!

plat dak vernieuwen

Plat dak vernieuwen stap 1: voorbereiding

Als jij een nieuw plat dak wilt aanleggen dan moet je eerst nagaan of dit mag. Als je bij het veranderen van jouw dak een woonvolume vermeerdering of vermindering hebt heb je sowieso een vergunning nodig. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van een schuin dak naar een plat dak. Het uiterlijk van je woning verandert dus daarvoor is een omgevingsvergunning nodig.

Denk bij een plat dak vernieuwen ook eens aan de draagkracht van de dakconstructie. Tegenwoordig wordt veel meer met lichte constructies gewerkt maar daarmee ontneem je jezelf ook de mogelijkheid om later een dakterras, groendak of zelf dakvijver aan te leggen. Wil jij deze opties open houden? Zorg dan dat jouw dak sterk genoeg is en dat jouw dakrand minimaal 10 cm hoog is.

Ligt er asbest op jouw oude dak? Golfplaten, leien of misschien zelfs een asbesthoudend onderdak? Zorg er dan voor dat dit op een veilige manier wordt verwijderd en weggevoerd bij het vernieuwen van jouw platte dak.

plat dak vernieuwen

Plat dak vernieuwen stap 2: contacteer de juiste mensen

In veel gevallen zal je een architect moeten zoeken om samen een vergunning aan te kunnen vragen bij jouw gemeente. Vervolgens zal je (samen) op zoek moeten gaan naar een dakwerker die voor jou de werkzaamheden gaat uitvoeren. 

Mocht het plat dak vernieuwen bij jou niet zo ingrijpend zijn dan kan je het grootste deel van deze stap overslaan. Toch raad ik je aan om nog eens extra de draagkracht van jouw dakconstructie te laten controleren voordat je aan de slag gaat.

dak renoveren isolatie

Plat dak vernieuwen stap 3: isolatie

Een plat dak vernieuwen zou zinloos zijn als je niet stilstaat bij wat voor thermische en akoestische isolatie je gaat plaatsen. Welke soort isolatie kies je en hoe ga je deze plaatsen? Isoleer je bovenop je bestaande dak of isoleer je van onderaf?

Let niet enkel op thermische isolatie als je gaat isoleren. Te koud en te warm is vervelend, maar geluidsoverlast is net zo vervelend. Materialen zoals rotswol hebben doorgaans een betere akoestisch isolerende werking dan bijvoorbeeld PUR platen. Een plat dak vernieuwen is dus ook een plat dak verbeteren. Als je de werken doet, ga dan meteen voor een goed resultaat. Eenmaal je nieuwe dak op je huis ligt ga je niet snel nog grote veranderingen doen achteraf.

Let op: kijk wat de drukvastheid is van jouw isolatie, geplette isolatie verliest zijn isolatiewaarden!

plat dak vernieuwen kurk

Ecologische isolatie

Naast de bekende opties van PUR, PIR, rotswol, glaswol en dergelijke zijn er ook steeds vaker ecologische alternatieven op de markt. Denk bij een plat dak vernieuwen dus ook eens aan deze mogelijkheden.

Kurk: goed vochtwerend (waterafstotend), bruikbaar in omgevingen waar een groot risico op vocht bestaat. Daarnaast is kurk ook brandwerend en heeft het een Lambda waarde van 0.038 tot 0.040 W/mK wat niet veel verschilt van bijvoorbeeld glaswol of rotswol. Kurk is ook geluidsisolerend en is een duurzaam materiaal. Voor muizen en termieten is kurk trouwens oninteressant. Een plat dak vernieuwen met kurkplaten is dus zeker een hele goede optie!

Houtvezel: thermische en akoestische isolatie, deze vezels worden gewonnen uit zaagresten en naaldhout. Houtvezelplaten zijn vochtbestendig en vochtregulerend. Bij houtvezelisolatie is er een isolatiewaarde van 0.036 w/mK tot 0.047 w/mK.

Hennep: hennep is een gewas dat wij ook wel kennen als ‘wietplant’ of ‘cannabis’, het belangrijke verschil echter is dat dit gewas dat speciaal voor vezels wordt gekweekt geen verboden of schadelijke stoffen bevat of produceert. Hennep groeit snel en neemt veel CO2 op, hierdoor is hennep uitermate milieuvriendelijk. Hennep wordt naast thermische isolatie ook gebruikt voor akoestische isolatie. Hennep isolatie kan beschadigen door te veel vocht, het best gebruik je dus zeker een dampscherm bij gebruik voor een plat dak vernieuwen. Hennep heeft een isolatiewaarde van 0.038 tot 0.042 W/mK

plat dak vernieuwen roofing

Plat dak vernieuwen stap 4: de opbouw

Bij het bedenken van welke vorm van isolatie je gaat gebruiken moet je natuurlijk ook stilstaan bij welke exacte opbouw je gaat nemen voor jouw platte dak. Momenteel worden er voornamelijk warme daken en omgekeerde daken geplaatst.

Een warm dak

Als jij bij het plat dak vernieuwen kiest voor een warm dak, ziet de opbouw eruit als volgt (we beginnen bij de onderste laag):

Een omgekeerd dak

Het is belangrijk om te onthouden dat bij een omgekeerd dak je een speciaal membraan zal moeten plaatsen zodat er geen water blijft staan tussen je dakbedekking en je isolatielaag. Anders zal dit helaas je isolatiewaarden beïnvloeden. Als jij bij het plat dak vernieuwen kiest voor een omgekeerd dak, ziet de opbouw eruit als volgt (we beginnen bij de onderste laag):

  1. De dakbedekking (bij platte daken voornamelijk (wortelwerende) EPDM of (wortelwerende) roofing (bitumen).
  2. Speciaal membraan om water tussen je dakbedekking en isolatie te voorkomen. 

Een omgekeerd dak wordt vooral gemaakt als een een bestaand plat dak niet grondig wordt gerenoveerd maar echt enkel vernieuwd. Wat er gebeurt bij deze vorm van een plat dak vernieuwen is dat er over de bestaande roofing of epdm een extra laagje nieuw materiaal wordt geplaatst zodat de dakbedekking zeker waterdicht is. Vervolgens wordt er een isolatielaag los bovenop het dak gelegd, denk aan waterdichte isolatieplaten. Hier legt men vervolgens een ballast laag bovenop om de isolatie te verankeren.

Hellingsgraad

Zelfs een plat dak is niet helemaal plat, daarmee bedoel ik dan ‘waterpas’. Elk dak heeft een bepaalde minimale hellingsgraad nodig om een goede afwatering te garanderen. Bespreek met jouw dakwerken en/of architect hoe jullie bij het plat dak vernieuwen een goede afwatering zullen garanderen.

plat dak vernieuwen

Plat dak vernieuwen stap 5: de werken

Wanneer worden de werken uitgevoerd? Bij een plat dak vernieuwen is het belangrijk om stil te staan wanneer jij rekening moet houden met werkzaamheden aan jouw huis. Je hebt niet altijd veel keuze qua timeslot, maar probeer de seizoenen zeker in je achterhoofd te houden. 

Denk daarnaast ook wat je gaat doen met eventueel thuiswerk als er herrie op de achtergrond is. Hoe reageren je huisdieren? Heb je misschien kleine kinderen?

Onze katten reageerde heel angstig toen ons dak gerenoveerd werd. Probeer bij het plat dak vernieuwen dus misschien in de maand voor de werken je huisdieren al te laten wennen aan een veilig schuilplekje. Wellicht kunnen je kinderen ook wel een weekje bij familie of vrienden logeren zodat ze zich beter kunnen concentreren op huiswerk of minder op de werf te hoeven komen. Als je normaliter thuiswerkt kan je wellicht in overleg met je werkgever iets regelen voor de periode van de werken.

plat dak vernieuwen groendak

Plat dak vernieuwen stap 6: de afwerking

Wil jij jouw nieuwe aangelegde dak extra beschermen zodat het nog langer meegaat én bovendien zalig is om naar te kijken? Overweeg dan om bij het plat dak vernieuwen je dak af te werken met een groendak. Hiermee maak jij van je dak een extra tuintje vol met prachtige bloemen, deze bloemen zijn een voedselbron voor de bijen. Daarnaast beschermt het groendak jouw nieuwe dakbedekking tegen weersinvloeden waardoor het tot wel drie keer (!) langer mee gaat.

Een plat dak vernieuwen gaat samen met een plat dak verbeteren en beschermen. Maar waarom zorgt een groendak er dan voor dat jouw nieuwe dakbedekking zoveel langer mee gaat?

Een groendak houdt jouw dakbedekking op een stabielere temperatuur, hierdoor wordt jouw dakbedekking nooit meer 70℃ zoals een onbedekt dak dat zou worden in de brandende zon. Met een groendak blijft de temperatuur in de zon stabiel rond de 37℃ graden. EPDM en roofing kan kapot gaan door het rekken en krimpen vanwege zeer hoge en zeer lage temperatuur. Een plat dak vernieuwen en een groendak plaatsen betekent een beschermende warmtebuffer waardoor jouw nieuwe dak veel langer nieuw blijft!

De warmte buffer is echter niet de enige beschermende factor van een groendak, denk ook maar eens aan de afbraak van (kunst)stoffen in de zon, dit heet fotodegradatie. Dit betekent dat onder de invloed van UV-straling (zonlicht) moleculenreeksen in kleine stukjes worden gebroken. Neem als voorbeeld die emmer of bloempot die na jaren buiten staan opeens begint af te brokkelen. Met een groendak op jouw vernieuwde platte dak bescherm jij jouw nieuwe laag EPDM of roofing tegen het directe contact met UV-straling. Ook hierdoor krijgt jouw dakbedekking een veel langere levensduur.

Wil jij meer weten over de voordelige functies van een groendak? Lees dan zeker hier verder.

plat dak vernieuwen zonnepanelen

Plat dak vernieuwen: de belangrijke extra’s

Voordat je jouw plannen gaat bespreken met een architect en/of dakwerker wil ik je nog eventjes herinneren aan de volgende opties die jouw vernieuwde platte dak écht af kunnen maken:

plat dak vernieuwen lichtstraat

Een plat dak vernieuwen is niet moeilijk maar je moet wel goed voorbereid zijn. Hopelijk heb ik je een heleboel informatie kunnen geven zodat jij weer verder kunt met het plannen van jouw dak!

Wil jij graag zelf een groendak aanleggen op jouw vernieuwde platte dak? Download dan zeker ons gratis ebook! Of stuur een mailtje naar info@groenpalet.be voor meer informatie of een gratis en vrijblijvende offerte.

Bronnen:

https://www.dakconstructie.be/plat-dak-renoveren

https://www.mijnbenovatie.be/nl/stappen/dak/plat/isolatie/warm-koud-of-omgekeerd-plat-dak-a-15/

https://www.mijn-dakwerker.be/dakbedekking-plat-dak

https://www.bkgdakwerken.be/plat-dak-vernieuwen

https://www.b3e.nl/informatie/bouwtechnische-tips/dak-isoleren/ 

Eco isolatie:

https://www.eurabo.be/nl/lexicon/houtvezelisolatie 

https://www.isolatie-info.be/isolatiemateriaal/kurk-isolatie 

https://www.lambda.be/nl/energietips/lambda-waarde-van-alle-materialen 

https://www.isolatie-info.be/isolatiemateriaal/hennep 

https://www.eurabo.be/nl/lexicon/hennepisolatie 

https://isolatieprijs.be/ecologische-isolatie/ 

https://www.soprema.be/nl/article/conseil/de-zes-voordelen-van-isoleren-met-houtvezelisolatie-2 

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten