The Art of Creating Green

Groenpalet

  • Nederlands
  • Français
  • English

Over Groenpalet

The art of creating green

Groenpalet werd in 1994 opgericht, aanvankelijk als plantenkwekerij. Zaakvoerder Luc Vermeir is al sinds zijn kindertijd gepassioneerd door planten. Vanaf 1988 is hij lid van de cactussenclub Aylostera. Zijn liefde voor succulenten (sedums) is steeds blijven groeien...

 

Mijn naam is Luc Vermeir, ik behaalde het diploma industrieel ingenieur elektromechanica en ik heb jarenlang mijn eigen plantenkwekerij gerund en specialiseerde mij in Sedum.

Dat maakt dat ik zowel een technische kijk heb op dingen als een passie heb voor planten.

In totaal heb ik ruim 100 sedumsoorten opgekweekt en geobserveerd. Maar mijn passie voor sedum en andere succulenten begon zoals bij de meeste mensen toen ik er als jonge knaap de vensterbank van mijn slaapkamer mee sierde.

Dat herinner ik me nog goed. Ik was 19 jaar toen ik voor het eerst lid werd van de succelentenclub in de buurt. Aylostera heette die vereniging. Ik zal je mijn jeugdjaren besparen maar de conclusie is dat er een liefde voor deze planten ontstond en ik me er altijd mee ben blijven bezighouden.

Later startte ik mijn eigen kleine plantenkwekerij waarbij ik vooral op zoek ging naar soorten die het goed doen in extreme klimaatomstandigheden.

Tegelijkertijd groeide er een ongerustheid diep in mij. Onze kwekerij ligt in Geraardsbergen een stadje vlak aan de Dender dat vaak te kampen heeft met wateroverlast.

Vanuit mijn technische inzicht en mijn plantenkennis groeide er stilaan een idee om hier een oplossing voor te bieden.

Platte daken aanvullen met een systeem dat water buffert, windvast is, voldoende ballast geeft, UV-bestendig is, warmte werend is,  geluidsisolerend is, luchtzuiverend werkt en aantrekkelijk oogt.

Ik bedacht toen dat ik het warm water niet hoefde uit te vinden en dat er waarschijnlijk al systemen bestaan die een goede oplossing bieden.

Ik begon mij te verdiepen in bestaande schutlaagsystemen die opgebouwd zijn uit verschillende lagen.

Ik spendeerde ruim 5 jaar om planten te selecteren die voldoen aan de meest extreme omstandigheden. Soorten die toch bezweken bij sterke vrieskou of langere hitte en droogteperiodes werden vervangen door nieuwe soorten.

Ik zocht plantenmateriaal bij elkaar uit alle hoeken van Europa. Zoals verschillende delospermasoorten uit Palkovacs, Hongarije. En ontwikkelde zelf sedum spurium ‘Pink eye’ een variant die ik selecteerde omwille van zijn mooie bloem. De meeste soorten zijn inheems en van nature bestand tegen ons klimaat.

Mijn kwekerij evolueerde naar een ontwikkelingscentrum voor natuurlijke ballast producten met zowel moederplanten als voorbegroeide all-in-one-systemen zoals onze sedumcassettes.

Ondertussen bouwde ik een eigen team op rondom mij en leidde hen op tot specialisten die weten hoe ze een goede, groene schutlaag moeten aanbrengen en die zowel oog hebben voor de correcte waterafvoer, bescherming van dakafwerking, plantenkeuze en luisteren naar wensen en zorgen van klanten.

Als laatste ben ik mijn nieuwe systeem daadwerkelijk gaan installeren op verschillende daken. En observeer hun ontwikkeling sindsdien.

Het Groenpalet Groendak was geboren.

Luc Vermeir

​Samen met mijn team staan we klaar om uw droomdak te realiseren.

Onze diensten:

Aanleg Groenpalet Groendak

Onderhoud groendak

Doe-het-zelf

Planten en materiaal

Nog een vraag? Wij staan klaar!