groendaken groenpalet logo
Groenpalet

Aanleg en onderhoud van groendaken

katten op je groendak

Katten op je groendak – krabben en graven?

 

Katten, het zijn vaak super lieve, sociale beestjes maar toch meestal ook redelijk eigenwijs. Ze hebben elk hun eigen karakter en de een haalt meer kattenkwaad uit dan de ander. Zo kan jij in je tuin bezoek krijgen van katten uit de buurt maar soms krijg je ook te maken met katten op je groendak. Wanneer jij overlast ervaart wegens katten is dit natuurlijk erg vervelend, zeker wanneer de katten op je groendak bijvoorbeeld jouw planten zouden kapot krabben en geuroverlast veroorzaken.

 

Wij horen nog wel eens van onze klanten dat hun groendak (meestal in stedelijke gebieden) helaas als kattenbak gebruikt durft te worden. We kunnen katten natuurlijk nooit helemaal 100% tegenhouden, maar we hebben uitgezocht welke manieren er bestaan waarmee jij katten toch op een diervriendelijke manier zou kunnen demotiveren om jouw groendak als kattenbak te gebruiken! 

 

In dit artikel bespreken we drie dingen:

 

 

Planten tegen katten op je groendak:

 

Het komt er eigenlijk op neer dat katten alle planten met een sterke geur, een citrusachtige of citroengeur vervelend vinden ruiken. Door veel van deze planten in je tuin te plaatsen op plekken waar katten overlast veroorzaken kan je ze ontmoedigen. Denk dus vooral aan de plekken waar ze graven of de plaatsen waar de katten je tuin binnenkomen of waar de katten op je groendak uit komen. Waarom vinden katten een citrusgeur zo vies ruiken? Dat komt omdat zij een veel sterkere neus hebben dan wij, voor ons in citrus goed ruikbaar, voor een kat is het daarom bijna misselijkmakend sterk in geur. Ze blijven liever uit de buurt.

 

katten op je groendak

 

Ooievaarsbek geeft een citroengeur af bij aanraking, plaats deze plant dus op een plek waar de kat er doorheen loopt om bij jouw groendak aan te komen. 

Ooievaarsbek zorgt voor minder katten op je groendak én tegelijkertijd voor meer bijen en vlinders! Van mei tot en met juli fleurt de ooievaarsbek jouw groendak op met roze bloemetjes, hij staat graag in de zon maar tolereert ook de halfschaduw. Ooievaarsbek staat dus graag zonnig en in waterdoorlatende en niet te vruchtbare grond, waardoor hij zeer goed past bij een groendak. Toch adviseren wij om de plant in een aparte pot te plaatsen op jouw groendak. Een extensief sedumdak zal doorgaans te weinig substraat hebben voor de meeste kruidachtige planten. Hij is niet zo zeer wintergroen maar wel winterhard.

 

Deze prachtige plant helpt tegen katten op je groendak, hij ruikt sterk naar citroen en vanille wat voor mensen aangenaam is maar voor katten juist het omgekeerde.

Maar deze plant heeft een addertje onder het gras, let daar dus goed mee op. Net zoals berenklauw scheidt deze plant oliën uit die irriterend kunnen zijn voor je huid en in de zon zelfs brandwonden kunnen veroorzaken (fototoxisch). Wees dus voorzichtig als je deze plant zou aanraken. 

De vuurwerkplant bloeit in juni en juli met prachtige witte, roze of rode bloemetjes. Hij is goed winterhard maar niet wintergroen. Hij staat graag op een zonnige plek in een droge bodem, plaats de vuurwerkplant dus in een pot op jouw groendak.

 

katten op je groendak

 

Deze plant heeft een sterke geur, voor katten op je groendak dus een té sterke geur. Hij bloeit van juli tot augustus met leuke gele bloemetjes. Wijnruit staat graag op een zonnige plek in een droge bodem, daarom zou jij prima wijnruit op jouw groendak kunnen plaatsen. Toch zal de substraatlaag van de meeste groendaken te dun zijn voor wijnruit. Plant hem dus het best in een pot die jij op jouw groendak plaatst. Wijnruit is wintergroen en winterhard. Let op: wijnruit is net zoals vuurwerkplant en berenklauw fototoxisch.

 

Dit leuke plantje heeft een citroengeur, waardoor hij voor katten op je groendak toch net weer iets minder leuk is. Deze plant moet zeker in een bloempot staan omdat hij niet goed winterhard is. In juni tot en met augustus geeft citroenverbena jou een hoop witte bloemetjes. Citroenverbena staat graag in de halfschaduw in een normale bodem. Sommige mensen maken graag thee met de bladeren van de citroenverbena, de blaadjes van deze plant zijn namelijk eetbaar. 

 

Tagetes is een veel voorkomende eenjarige plant, mensen planten deze vaak in de moestuin omdat deze veel plaaginsecten op afstand houdt, dit vanwege zijn sterke geur. Je raadt het al, ook katten vinden deze sterke geur onaangenaam. In juli tot en met oktober bloeit de plant in meestal gele en oranje bloemen, dat is natuurlijk afhankelijk van welke soort Tagetes je zou plaatsen. Tagetes staat graag in de zon maar is niet winterhard noch wintergroen. Zet de plant in een pot op jouw groendak. Katten op je groendak houden absoluut niet van stinkertjes maar bijen en hommels wel. Wil jij de bijen en hommels een plezier doen? Kies dan voor enkelbloemige planten zodat de stuifmeeldraden van de bloem bereikbaar zijn voor insecten.

 

katten op je groendak

 

Je kent boerenwormkruid wellicht al, eeuwen lang werd het gebruikt als geneeskrachtig kruid om ongewenste insecten en (inwendige) parasieten te verdrijven. Dit komt voornamelijk door zijn geur en smaak. Ook katten zijn niet bepaald gecharmeerd door boerenwormkruid, ze blijven liever uit de buurt. Zoals de wetenschappelijke naam al doet vermoeden is het plantje familie van de chrysant en dat levert best leuke bloemetjes op! Van juli tot en met september bloeit boerenwormkruid met talrijke gele bloemen, als een soort mini chrysanten kort door de bocht gezegd. De plant is inheems en goed winterhard maar niet wintergroen. Hij staat graag in de zon of halfschaduw en in een normale bodem. Wil jij wel mini chrysanten maar geen katten op je groendak? Zet deze plant dan in pot tussen jouw sedums.

 

Familie van het boerenwormkruid is Tanacetum cinerariifolium, ook deze inheemse plant schrikt katten op je groendak af. Hij staat graag in de zon en op rotsachtige ondergrond. De kamille- en margrietachtige bloemen kan je bewonderen van juli tot september. Een gewone substraatlaag zal te dun zijn voor deze plant, zet hem daarom het best in een bloempot.  

 

Kattenschrik is een niet winterharde plant die zoals de naam al doet vermoeden, katten afschrikt, dit – wederom – wegens zijn sterke geur. De geur komt voornamelijk vrij bij aanraking. Hij krijgt ‘s zomers prachtige blauwe bloemetjes, staat graag in de zon en in een droge bodem. In pot kan je de plant makkelijk binnen laten overwinteren.

 

katten op je groendak

 

Weer een plant met een citroengeur, wat katten op je groendak onaangenaam vinden. Citroentijm is echter voor de mens een zeer welkome plant, van juli tot en met september geeft de plant ons kleine roze bloemetjes die heerlijk ruiken en veel bijen en vlinders aantrekken. Citroentijm is matig winterhard (omdat hij slecht tegen natte voeten kan in de winter) dus plant deze zeker in een pot zodat hij binnen kan overwinteren, wel houdt hij van een droge bodem en een zonnige standplaats. Precies de standplaats van een groendak dus! Ook kan je lekker koken met citroentijm, dus dat is voor jezelf ook altijd een fijne extra.

 

Dat (peper)munt een heftige geur heeft hoef je mij geen twee keer te zeggen. Ik vind het zelf ook niet lekker ruiken en geef de katten dan ook groot gelijk als ze deze plant willen omzeilen! Maar soit, smaken verschillen. Als jij houdt van een lekker kopje muntthee dan is deze plant jouw ideale kattenafschrikker. Muntsoorten woekeren heel erg maar hebben regelmatig een flinke plens water nodig, ze zullen jouw extensieve groendak dus niet snel gaan overnemen. Houdt deze plant het beste in een pot zodat hij wat extra watervoorraad heeft. In juli tot en met september bloeit hij met hele fijne roze en paarse bloemetjes die tevens goed zijn voor bijen en andere nuttige insecten. Hij is goed winterhard, maar niet wintergroen en verlangt naar een vochtige bodem.

 

De citroengeranium ruikt vooral naar citroen wanneer deze wordt aangeraakt, je zet deze plant dus het best op een plekje waar de katten op je groendak er langs moeten lopen. De citroengeranium zou tevens ook muggen op afstand houden (al verschillen de meningen daarover) en geeft erg leuke roze bloemetjes in mei tot en met september. Hij staat graag in de zon en in een normale bodem maar is niet winterhard, binnen overwinteren in zijn pot is dus een must.

 

katten op je groendak

 

Citroenmelisse heeft zoals je al zou verwachten een citroengeur, daardoor is het een vies plantje voor katten maar een handige voor ons, het is daarnaast ook heel goed voor bijen. De plant groeit graag in een voedzame en vochtige grond in de halfzon. Jouw citroenmelisse is dus het gelukkigst in zijn eigen bloempot. Van juli tot en met september bloeit de plant met witte bloemetjes.

Naast het verdrijven van katten zou men blijkbaar ook de nodige vervelende kwaaltjes kunnen aanpakken met citroenmelisse, of je kan gewoon af en toe genieten van een kopje citroenmelissethee. Citroenmelisse is winterhard maar niet wintergroen.

 

katten op je groendak

 

Koffiedik, koffieprut of koffiegruis tegen katten op je groendak:

 

Het werkt niet voor iedereen, maar katten staan dan ook bekend om eigenzinnige en eigenwijze wezentjes te zijn. In theorie houden katten niet van koffie, maar men ervaart verschillende resultaten.

 

De plek waar de katten op je groendak jou het leven zuur maken zou je kunnen behandelen met koffiegruis. Dit betekent dat wanneer de kat hier weer gaat graven de koffie op de kat terecht komt, op de pootjes en de vacht. Wanneer de kat zichzelf vervolgens wast proeft deze de koffie, wat de kat onaangenaam en vies zou moeten vinden en daarmee dus ook jouw groendak een vervelende plek. De koffie zal herhaaldelijk gestrooid moeten worden om effect te blijven behouden, maar gelukkig is koffie ook een goede bemesting voor je plantjes!

 

katten op je groendak

 

Een stuk kippengaas over je groendak en planten leggen:

 

Je kan katten ontmoedigen om in jouw groendak te graven door het graven moeilijk voor ze te maken. Wat wij hiervoor adviseren is om een stuk kippengaas op je groendak te leggen, dit leg je direct op je substraat maar over de planten heen. De planten zullen door het gaas heen groeien maar de kat kan niet meer in het substraat graven. Natuurlijk is deze oplossing niet altijd makkelijk, je past dit dan ook het beste toe in de winter, zo kunnen we nieuwe sedum scheutjes in het voorjaar weer het makkelijkst door de hokjes van het gaas groeien. Je kan groen gekleurd kippengaas nemen zodat dit wegvalt in de kleur van de planten, of je kan onbehandeld kippengaas nemen. De laatste zal mettertijd gaan roesten waardoor deze dezelfde kleur krijgt als het substraat van jouw groendak. Zo maak je jouw dak een stuk minder aantrekkelijk en is het hopelijk snel gedaan met katten op je groendak!

 

Samen leren we meer

 

Wij willen graag jouw ervaringen horen, welke van de tips heeft voor jou gewerkt? Welke tips deden niets? Geef ons jouw feedback. Op onze kwekerij hebben wij acht katten, maar geen een heeft interesse in onze groendaken, – gelukkig – hebben we deze tips dus nog niet allemaal kunnen testen, maar we leren graag meer over hoe we onze klanten het beste kunnen helpen.

 

Contacteer ons via info@groenpalet.be of sluit je aan bij onze facebookgroep!

 

bronnen:

https://felinefollower.com/why-do-cats-hate-oranges/ 

https://www.velt.nu/kattenindemoestuin 

https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/ongediertebestrijding/kattenoverlast/#planten

https://www.lovethegarden.com/be-nl/artikel/gebruik-je-planten-de-strijd-tegen-katten 

https://ultimaflora.garden/tuintips/katten-verjagen-met-planten/

https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/kattenoverlast_voorkomen_en_verjagen

https://inspiratie.intratuin.nl/katten-uit-de-tuin-weren/ 

tuinadvies.be 

 

Must have voor het onderhoud van jouw groendak!?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten