The Art of Creating Green

Groenpalet

  • Nederlands
  • Français
  • English

Groendak doe het zelf

Zelf groendak plaatsen

Wilt u graag een groendak en heeft u groene vingers? Dan is het perfect mogelijk om zelf uw groendak aan te leggen! Bij Groenpalet kunt u kwaliteitsvolle materialen en planten aankopen die u hiervoor kunt gebruiken. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het zelf aanleggen van een groendak. Ook overlopen we de aanleg van een groendak met sedumstekken, sedumpluggen, sedummatten of sedumcassettes. De handleiding voor de aanleg met sedumcassettes vindt u meer naar het einde toe van dit artikel.

Onthoud wel, elk dak is anders, dus het is handig om de aanleg eerst met ons te overleggen zodat we het dak concreet met u kunnen bespreken. De stappen omschreven in  dit artikel zijn een leidraad, geen universele code.

 

Voor- en nadelen van het zelf aanleggen van een groendak

U kan kiezen om uw dak zelf aan te leggen, dit kan in uw voor- en nadeel zijn. De grootste reden waarom veel mensen het zelf willen aanleggen, is het besparen van geld. U betaalt dan namelijk geen werkuren.

Een andere reden kan zijn dat u het simpelweg ook gewoon graag zelf doet. Dit kan zijn omdat u graag met planten bezig bent, u nieuwsgierig bent of u graag exact wilt weten hoe uw groendak in mekaar zit.

 

Er zijn enkele risico’s verbonden aan het zelf aanleggen van uw groendak. Er is altijd een mogelijkheid dat u een fout maakt bij de aanleg. Dit kan meerdere zaken inhouden zoals het blokkeren van de waterafvoer, het verkeerd overlappen van de drainagematten…

Als u het groendak zelf ontwerpt, kan het  ook mogelijk zijn dat u planten uitkiest die niet goed groeien op uw dak. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid licht op uw dak.

Bijkomend kan u keuzes maken die niet onvoldoende rekening houden met het seizoen waarin u de aanplant wilt doen. Het is bijvoorbeeld af te raden om sedumstekken te strooien in een periode waarin het sterk waait, ze kunnen namelijk wegwaaien.

 

Ondanks dat de opbouw van een groendak eerder simpel is, is het noodzakelijk om bepaalde zaken niet over het hoofd te zien. Dit kan gaan om de gewenste waterbuffering, de plantenkeuze… Het is ook belangrijk om het gewicht dat de dakconstructie kan dragen correct in te schatten. Het spreekt voor zich dat het grote gevolgen kan met zich mee brengen, moest u dit fout inschatten.

 

Wanneer u beroep wilt doen op subsidies is het van belang dat u navraag doet bij uw gemeente. De voorwaarden voor subsidies kunnen sterk verschillen afhankelijk van in welke gemeente u woont. Het zou dus ook kunnen dat u enkel subsidies verkrijgt, wanneer het groendak aangelegd is door een erkende aannemer.

 

Ondanks deze nadelen, raden we bij groenpalet niet af om groendaken zelf aan te leggen. We vinden het juist fijn wanneer klanten het enthousiasme hebben om dit zelf te doen. Wat we wel proberen is het zo goed mogelijk in lichten van klanten zodat fouten vermeden kunnen worden.  

 

Een optie die we vaak toepassen, is het aanleggen van het groendak samen met de klant. Dit combineert alle voordelen en zorgt voor zekerheid. Zo krijgt u een korting op de werkuren, maar bent u 100% zeker dat alles correct verlopen is. U begrijp ook volledig hoe uw dak in mekaar zit, aangezien u het zelf mee aangelegd heeft.

 

 

 

Aan de slag met  sedumstekken, sedumpluggen of sedummatten

Opbouw van een groendak met sedumstekken

Opbouw van een groendak met sedumstekken, sedumpluggen of sedummatten

Hoe gaat u te werk?

1) Begin met uw dak volledig schoon te vegen, zodat er geen bladeren en ander materiaal meer op het dak liggen. Als er nog wat water op het dak staat, kan u dit met een aftrekker naar de afvoeren geleiden.

 

2) De eerste laag op uw dak is een beschermende anti-wortel doek. Deze rolt u makkelijk uit. Werk met een onderlinge overlapping van minimum 10 cm. Zorg ook dat u genoeg overschot rekent als u het worteldoek afsnijdt, zodat u naar boven toe kunt werken tegen de dakand.  U hoeft het doek niet te bevestigen op het dak, het gewicht van de volgende lagen zal dit op zijn plaats houden.

 

3) De tweede laag is de drainagelaag. Deze zorgt voor een simpele afvoer van het water dat door de planten en het substraat dringt. Bij groenpalet hebben we gekozen voor een drainagemat die niet enkel water afvoert, maar ook kleinere deeltjes tegenhoudt. Het is daarom dat de drainagemat uit 2 lagen bestaat. Zorg bij het leggen van de drainagematten voor een onderlinge overlapping van minimum 10 cm. Zoals bij de anti-wortel doek is het belangrijk om bij de kanten van het dak naar boven te werken tegen de dakrand. Indien u afvoeren heeft is dit ook het goede moment om deze af te dekken. Info betreffende het afdekken van afvoeren vindt u op het einde van het artikel.

drainagemat uit twee lagen

Drainagemat uit twee lagen

4) De derde laag is een substraatlaag. Voor een extensief groendak bestaande uit sedum kiezen wij voor een dikte van 6 cm. U hebt ongeveer 2 zakken substraat van 30 L nodig per m². Strooi deze uit en verdeel deze gelijkmatig.

Substraatlaag

5) En tenslotte volgen de plantjes. Dit kan op meerdere manieren gebeuren:

 a. U kan werken met Sedummatten. Dit zijn begroeide matten, die eenvoudig en flexibel aan te leggen zijn. Deze rolt u open als een grasmat en kan u aanpassen aan de vorm van uw dak.

Sedummatten

b. Er kan ook gekozen worden voor stekken. Deze strooit u makkelijk uit over uw substraatlaag. Na verloop van tijd zullen ze worteltjes ontwikkelen, zich in de grond vestigen en uw dak beginnen te begroeien.

sedumstekken

c. Pluggen kunnen ook gebruikt worden. Dit zijn miniatuurplantjes met een kleine wortelkluit.  Deze manier heeft een stap voor op de stekken aangezien ze al wortels gevormd hebben. Door het gewicht van het wortelkluitje zijn deze plantjes eveneens beschermd tegen het wegwaaien met de wind. De pluggen kunt u dan gewoon rechtstreeks in het substraat planten.

Sedumpluggen

 

Aan de slag met sedumcassettes

Indien u een rechthoekig/vierkantig dak heeft is het handig om te werken met Sedumcassettes. Deze schuiven makkelijk in mekaar en hieronder moet geen extra substraatlaag meer gelegd worden. Een extra voordeel: deze zijn goed te gebruiken op een dak met een helling.

Hoe gaat u te werk?

1) De eerste laag op uw dak is een witte geotextiel. Deze moet u gewoon uitrollen en op de juist maat snijden. U hoeft deze niet aan het dak vast te maken. Het gewicht van de cassettes zal het op zijn plaats houden. Indien u afvoeren heeft is dit ook het goede moment om deze af te dekken. Informatie betreffende het afdekken van afvoeren vindt u op het einde van het artikel.

Geotextiel

2) Hierop kan u uw cassettes leggen. Deze klikken makkelijk in mekaar.  Als deze cassettes niet exact uitkomen aan de kant, kan u werken met een boord van keien aan de zijkanten van uw dak.

Sedumcassettes

Wat met afvoeren?

Wanneer er afvoeren vertrekken of toekomen op uw dak kan u dit op een simpele manieren oplossen. Hieronder vindt u wat tips. U kan altijd raad vragen aan ons, aangezien er meer manieren zijn dan de opties die hieronder vermeld zijn. 

Drainagemat

Om dit te doen snijdt u het zwarte gedeelte dat te veel is weg en laat u het bovenste, witte gedeelte over. Dit komt tegen uw afvoer. Het witte gedeelte zorgt dan voor de extra filtering. Daartegen mag het plantenmateriaal komen.

Als er een afvoer verticaal toekomt op uw dak, zorgt u beter ook hieronder voor een drainagemat en keien. Wij raden af om hieronder planten te plaatsen. Als deze heel de tijd vochtig staan, zullen ze hieronder lijden.

Drainagemat en filter

Wanneer er een afvoer vertrekt van het groendak kan u deze afschermen met een gaas en de witte filterdoek van de drainagemat. Om dit te doen plakt u eerst de gaas tegen de opening, hierna snijdt u in het zwarte gedeelte van de drainagemat een gat van de exacte grootte van uw afvoer. Dit komt rond uw afvoer. Het witte gedeelte van de drainagemat blijft onaangeroerd en zorgt dan voor de extra filtering. Daarover mag het plantenmateriaal

U kan ook werken met een inspectieput, dit laat toe dat de waterafvoerende laag gecontroleerd kan worden.

Inspectieput

Nog enkele opmerkingen

- Indien het droog weer is bij de aanleg van het dak, is het aan te raden om de planten de eerste weken water te geven. Hierdoor krijgen de plantjes de kracht om te groeien.

- Als uw dak geen dakrand heeft, kan u werken met metalen profielen. Indien dit het geval is, gelieve extra informatie te vragen.

- Een wandelpad kan ook gecreerd worden door middel van profielen voor de randen, honinggraat profielen en keien.

- Rond dakramen kan gemakkelijk gewerkt worden met keien, maar dit is niet noodzakelijk. Ook hierrond kan u altijd raad vragen.

- Als u steentjes wilt leggen, raden we u af om met grind te werken. Grind heeft veel scherpe kantjes, wat uw dakbedekking kan beschadigen. Als u werkt met keien/rolgrind, vormt dit geen gevaar.