• Nederlands
  • Français

Varens

Asplenium trichomanes is een sterke varen die er stijlvol uitziet. Deze varen heeft fijn vertakte blaadjes en groeit soms op muren of in rotstuinen. 

De nederlandse naam is Wijfjesvaren, familie van de Athyriaceae. De bladeren zijn groen en ongeveer 60 cm. hoog. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C.

De Athyrium filix-femina is een inheemse varen,”lady in red” is een cultivar met rode stengels. Handhaaft zich ook in een tuin met bomen en struiken en geeft de voorkeur aan een humusrijke grond.

De Athyrium filix-femina is een inheemse sterke varen die in de bossen groeit met lange heldergroene, fijngeveerde bladeren.

De nederlandse naam is "Japanse regenboogvaren", familie van de Athyriaceae. Heeft erg mooie zilvergrijze en roodbruine bladeren.  

Een typische Japanse Varen met een aparte kleur blad. De steel en de middennerf zijn purper van kleur, terwijl het blad een aparte licht groen-gele kleur heeft.

Blechnum spicant wordt ongeveer 40 cm hoog en staat graag op een halfbeschaduwde of beschaduwde plaats.

Het blad van Blechnum spicant is leerachtig en diep ingesneden.

Fantastische tuinvaren, kan tegen een aantal uren zon per dag en is beter bestand tegen wind dan de meeste varens. De zich ontrollende roodbruine krullen zijn prachtig in het voorjaar.

Mooie vorm waarvan de uiteinden van de bladeren handvormig vertakt zijn.

Loopt in het voorjaar uit met opvallende oranje-rode bladeren die later naar groen verkleuren.

De zwarte schubvaren Dryopteris wallichiana is uit Nepal afkomstig en wordt zo genoemd vanwege de in het begin zwart geschubde en de blijvend zwart behaarde stelen. De naam van het varenge

De nederlandse naam is "Struisvaren", familie van de Onocleaceae. De bladeren zijn groen en ongeveer 100 cm. hoog. Verdraagt een temperatuur tot -40 gr. C.

De bladeren zijn groen en ongeveer 100 cm. hoog. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. 

Polypodium vulgare is een sterke varen met donkerenbladeren die diepe inkepingen hebben.

Bosplant. Loopt vroeg uit met zilverwitte schubben op de bladeren. Handhaaft zich ook in een tuin met bomen en struiken en geeft de voorkeur aan een humusrijke grond.

Een wintergroene varen met hoogglanzende donkergroene bladeren die sierlijk overhangen. De bladsteel en onderkant van de nerven zijn bedekt met talloze bruine stroschubben.

De zachte naaldvaren (Polystichum setiferum) is een varen uit de niervarenfamilie (Dryopteridaceae).